Trasee Turistice Suhard

TRASEE TURISTICE  ÎN MUNȚII SUHARD

Harta traseelor turistice din Muntii Suhard

Trasee:

 

TRASEUL
Vatra Dornei - baza vf Ouşorul - schitul Sf Cruce - vf Icoana - vf Omu - Pasul Rotunda
Timp de mers: 20 - 22 ore
Marcaj - banda albastră până la vf Omu şi banda roşie până la pasul Rotunda
Caracteristici: traseu recomandat iarna doar turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi.Timpi intermediari:
- Vatra Dornei - vf Runc - baza vf Ouşorul  : 2 3/4  - 3  ore
- Baza vf Ouşorul - intersecţie traseu spre schitul Sf Cruce : 5 1/2 -6 ore
- Intersecţie traseu spre schitul Sf Cruce - Lacul Icoana :  2 - 2 1/2 ore
- Lacul Icoana - poalele vf Omu : 3 1/2 - 4 ore
- Poalele vf Omu  - pasul Rotunda : 3 - 3 1/2 ore            

Traseul are ca punct de plecare staţiunea  Vatra Dornei.  Accesul se face din dreptul bisericii  de la baza Runcului.
Traseul urmareste creasta principala a masivului Suhard pe directia E-V. Aproximativ  80 % din traseu are loc prin poieni, pajişti subalpine, restul fiind prin padure. Oferă nenumărate puncte de belvedere.  Primul punct de belvedere este vf Runc - 1149 m -  la care se ajunge în aprox 20 -25 min.  Poteca urmează culmea Runcului până la baza vf Ouşorul (1639 m.) unde se ajunge în aprox 2,45 -  3 ore. Este un bun loc de aprovizionare cu apă. În continuare,  traseul  merge pe curba de nivel pe versantul nordic al Ouşorului, ajungand dupa aprox o ora în apropierea vf Iacob (1300 m.).  Traseul parcurge pe rand zonele varfurilor Iacob, Tarniţa ajungând în aprox 2 ore  (de la baza Ouşorului) sub vf  Fărăoane (1715 m.).  Se poate face o scurta ascensiune pe acest vârf , fiind un foarte bun punct de perspectivă. Această abatere necesită aprox 2 1/2 ore.  Traseul ocoleşte varful prin poieni acoperite de tufişuri de merişor şi afin. Poteca ajunge la un izvor si apoi la un stâlp indicator turistic (punct de intersecţie cu traseul marcat cu punct roşu ce vine din Ciocăneşti şi coboară în Coşna).  De  aici în aprox  30 de min se poate ajunge la schitul Sf Cruce  traseul către Ciocăneşti.  Traseul ocoleşte  până la vf Omu (1932 m.),  vârfurile Bâtca Târşului (1548 m) , Şveiţaria (1562 m.), Pietrele Roşii (1773 m.).   Lacul Icoana se află la aprox 2 -2 1/2 ore de mers pe creastă de la intersectia cu traseul de acces către schitul Recele.   Până la poalele vârfului Omu de la  schitul Sf Cruce se face aprox 5 1/2 - 6 ore. Urcusul pe vf Omu (1932 m.) durează 1 oră. Revenind la traseu, ocolim vf Omu pe fata sudică prin văi de grohotiş,  mergand  apoi timp de 3  3 1/2  ore pe cumpana dintre paraiele Someşului Mare şi a Bistriţei Aurii ocolind vf Cociorbii pe la sud-vest către  Pasul Rotunda. Din Pasul Rotunda pentru a ajunge la DN 17 ( sat Carlibaba) se merge pe directia nord est până la valea Bistriţei Aurii.

 

TRASEUL
Dorna Candrenilor - Dealul  Ursenilor - poalele vf Ouşoru  - Podul Hajului - Iacobeni
Timp de mers 2 1/2 ore - 3 ore
Marcaj: cruce albastră
Caracteristici: traseu accesibil indiferent de anotimp

Intrarea în traseu are loc în imediata vecinătatea a bisericii de la intrarea în Dorna Candreni dinspre Vatra Dornei. Aici se află un stâlp marcat cu punct cruce albastră. Poteca ocoleşte cimitirul pe latura din stânga traversând câteva poieni, urmărind apoi un drum de care. După aproximativ 1  - 1 1/4 ore se ajunge în culme,  loc de intersecţie cu traseul de creastă marcat cu bandă roşie. În acest loc acordăm o atenţie mărită câinilor de la stână. De la intersecţie, traseul nostru merge paralel cu traseul de creastă în dreapta timp de aprox 15  20 min. după care coboară în pe o pantă destul de abruptă. Până la Podu Hajului (malul râului Bistriţa Aurie) traseul merge numai prin pădure. De la Podu Hajului se poate ajunge în Argestru 1,6 km. -- în dreapta --  (localitate  componentă a municipiului Vatra Dornei) sau în Iacobeni  2,1 km.  la stânga .

TRASEUL
Ciocăneşti - Pârâul  Recele - schitul Sf Cruce  - Valea Bancu - Coşna
Timp de mers 5  - 6 ore
Marcaj: punct roşu
Caracteristici: traseu accesibil indiferent de anotimp

Traseul porneşte din comuna turistică Ciocăneşti. Accesul se face pe valea pârâului Recele, cale de 3 km pe un drum forestier. La intersectia cu Pârâul Sătesc  se face dreapta. De aici  drumul continuă şerpuind prin pădure până în vecinătatea schitului.  De la intersecţia celor două pâraie, până la schit se face aproximativ 1 oră. De la schitul Sf Cruce se urcă în creastă în aproximativ 30 - 40 min. Traseul coboară în serpentine prin pădure (30 min.) şi se ajunge în pârâul Prislopul (Valea Bancu). Traseul urmăreşte drumul forestier până în Podu Coşnei unde se ajunge în aproximativ 2 -  2 1/2    ore.

 

 

 

 

 

 

 

 

Guvernare Transparenta

Harta Municipiului

Turism

 

 

 

 

 

 

Parcare auto in Vatra Dornei

Șoferii din Vatra Dornei au la dispoziție două opțiuni de plată a parcării cu telefonul:


·Șoferii care doresc să plătească parcarea pentru 1 ORĂ - trimitere un SMS la numărul 7420 cu textul: 291 NRMAȘINĂ (Ex. 291 SV01ABC).
·Șoferii care doresc să plătească parcarea pentru 24 de ORE trebuie să trimită un SMS la numărul 7420 cu textul 290 NRMAȘINĂ (Ex. 290 SV01ABC).

Rețele de telefonie disponibile sunt Digi, Orange, Telekom și Vodafone.
Tarife pentru aceste opțiune se pot vizualiza accesand urmatorul link (detalii)

Conform HCL nr.103 / 28.09.2012, în Municipiul Vatra Dornei, pe străzile Mihai Eminescu, Gării, Republicii, Oborului, Dornelor si parcarea special amenajata din spatele Policlinicii municipale, se introduce sistemul de parcare cu plată ....citeste mai departe

© 2020 Primaria Vatra Dornei. Toate drepturile rezervate. Designed for Primaria Municipiului Vatra Dornei